Tamni plesovi Nuše Hauser

Radio Rojc

Objavljeno 04.08.2023. pod Kultura

Nuša Hauser, muzikologinja i dugogodišnja voditeljica Centra za nematerijalnu kulturu u Pićnu, gostovala je u programu Radio Rojca, po izdavanju svoj prvog albuma imena ‘Vetva’, kojim se prvi put javnosti predstavlja kao kantautorica.  

Nakon završetka muzičke škole, u kojoj je svirala violinu i obligatno klavir, Nuša je odlučila upisati muzikologiju. Najviše se pronalazila u istraživačkom radu, a odnos do klavira nastavila je njegovati tako što je instrument koristila za meditaciju i ‘spuštanje’ svojih ideja, s kojima nije imala daljnje planove.  

Sada su te ideje pretočene u deset pjesama, svaka od kojih u nazivu počinje riječju ‘tanz’ i nastavlja rednim brojem pa tako imamo uvid i stvaralački proces. Album je tako svojevrstan ciklus plesova, obzirom i da je svaka pjesma u nekakvom formalnom muzikološkom smislu ples, objašnjava Nuša.  

Album je nastao brzo, kako kompoziciji tako i u snimanju, veli gošća. Za produkciju je zaslužan Branko Crnogorčić, a fotografiju na naslovnici potpisuje Đani Celija. Osim gostovanja Mirona Hausera na jednom od naslova, Nuša je sama svirala klavir, a iako nema planova u vidu prezentacije albuma, voljela bi dalje u muziciranje uključiti još glazbenika. 

Razgovor u cijelosti poslušajte na linku, a album u cijelosti poslušajte ovdje. 

Razgovarao: Boris Bjelica Bebetto 

Pripremila: Ana Predan  

Fotografija: Naslovnica albuma ‘Vetva’. Autor: Đani Celija

Oznake: , , , , , ,

RSS 2.0 | trackback