Bandscout #21: Regionalni noviteti

Radio Rojc

Objavljeno 12.12.2020. pod Podcast

Ušli smo u novu deceniju muzičke emisije Bandscout, a novo izdanje obeležilo je predstavljanje gotovo isključivo regionalnih noviteta. Stoga smo u pomoć pozvali i Dina Popovića, autora emisije Sviraš šta?, koji nam je doneo nekoliko svojih favorita.

Pre koju emisiju, predstavili smo novu pesmu benda Vizelj, kojom su – pored novog albuma – najavili i osetnu promenu u stilu. Ta promena nam se isprva nije svidela, međutim, što smo više slušali pesmu Ne vidim te od dima, to nam se više dopadala. Bend je pre nekoliko dana objavio još jednu pesmu, Novčanice, koju smo dočekali mnogo bolje pripremljeni i mnogo manje šokirani.

Bend Gazorpazorp, inače redovan gost naše emisije, objavio je novi EP Od vazduha i sunca, kao i spot za pesmu Ne bojim se. Ovaj sastav privukao je pažnju publike i van granica Srbije, zahvaljući, uslovno rečeno, sirovom izrazu, odnosno tome što ne peglaju previše inicijalne ideje, te one zadržavaju svoju instinktivnu, autentičnu prirodu. Usput, za oba spota, Ne bojim se od Gazorpazorpa i Novčanice od Vizelja, zaslužni su Jana Anđić i Gvozden Ilić.

Tekst i spot za pesmu Dok ja spavam benda Svemirko, sa njihovog novog albuma Skalamerija, zaslužuju manje pohvala. Podsetimo, radnja spota prati glavnog lika koji uhodi svoju partnerku, ne bi li je uhvatio u prevari, pevajući: “Ne daj da te uhvatim u krivom trenutku”, zaključno sa kadrom gde se krije ispod kreveta sa nožem u ruci. Iako su želeli da tome pridodaju humorističan momenat, naivno upakovan, tema nasilja nad ženama nikad neće biti smešna.

S druge strane, spot za pesmu Glad benda pourpur, koju smo takođe puštali u jednoj od prethodnih emisija, osvojio je nagradu za najbolji muzički spot na Međunarodnom filmskom festivalu u Pragu.

Autorski projekat Petra Wagnera Fantom iznedrio je novu pesmu, Džingis Kan, drugu nakon debi EP-a Karantin. Iako se u startu pokazalo da je Petar odličan producent, koji sarađuje sa crème de la crème alternativne scene, lična zamerka u njegovim pesmama je vokal koji je previše prigušen i neuhvatljiv, ali to se može objasniti činjenicom da Petar isprva nije ni želeo da bude pevač kada je planirao ovaj projekat.

Plejlista:

Block Out – Prokletije
Vizelj – Novčanice
Gazorpazorp – Ne bojim se
Svemirko – Dok ja spavam
Pourpur – Glad
Fantom – Džingis Kan
JeboTon Ansambl – Ivan Duspara
Urar – Škurina
Cleopatrick – Hometown
Highly Suspect – Fly

Autorka: Marija Stojadinović

Istaknuta slika: Youtube Printscreen

Oznake: ,

RSS 2.0 | trackback