MIRAMIDA #21 Virus i politika

Radio Rojc

Objavljeno 30.04.2020. pod Komentar, Podcast

Navodno se politika počela uvlačiti u ovu pandemiju. Kažem navodno, jer što bi to značilo, da je do sada nije bilo? Sada je kao stigla, iz zapećka, ušla nam u kadar pa smo ju primijetili ?

Budimo pošteni: Nacionalni stožer civilne zaštite u kritičnom je trenutku napravio puno bolji posao nego smo očekivali. Nakon notornog Kujundžića, do tada javnosti nepoznati Vili Beroš sa suradnicima bili su veliko osvježenje. Pravi čovjek na pravom mjestu. Sada to njegova stranka hoće iskoristiti, popularnost naplatiti, politički maksimum izvući prije nego nam drugi val  Covida19 stigne na jesen.

Ima li tu išta novoga, iznenađujućeg, čudnog?  Koliko smo sigurni da neka druga stranka ne bi tako postupila ? Nismo.  Meni se sve to i puno toga u politici ne sviđa, no najava, makar neslužbena, prijevremenih izbora nikoga ne bi smjela začuditi.

Takva je politika kod nas. Takva je politika.

U tome i jest problem. Nije problem što se sada potencira da je omiljeni ministar zdravstva HDZ-ovac, problem je što je to sve poznato, očekivano, uobičajeno.

Opće dobro, nestaje nam opet, naočigled. Voljeli ili ne voljeli HDZ, ne može im se spočitnuti što žele iskoristiti poklonjeni zlatni rudnik nazvan : Probajmo za promjenu sa strukom i znanosti, ostavimo se populizma, ratne mitologije i religije.

Problem je povratak na staro. Umjesto, i sada dolazi najvažniji dio ove kratke analize, umjesto da se temeljito izuči, evaluira što je sve valjalo a što nije u ovih zadnjih mjesec i pol, da se kaže: napravili smo uspjeh, makar privremeno, no bilo je i propusta, idemo sada iz toga učiti i na tome graditi bolje sutra.

Umjesto toga, obznanjen je povratak na staro, igranje na terenu koji dobro poznamo, nepotizam, korupcija, izborni inženjering, upregnuti mediji, ortakluk s Crkvom i s kim je god još bitno da se vratimo na staro.

No možda je ipak samo obznanjena namjera, ne sam povratak. Izbori, sami po sebi ne moraju biti loši. Kakva je to opozicija ako je iznenađena u izbornoj godini?

Možda je jako dobro da je jasno i glasno rečeno, vraćamo se na staro, preciznije želimo se vratiti na staro, žurimo s izborima kako biste za nas glasali.

Tako su makar karte na stolu. Pravila igre su jednostavnija nego možda i u jednom predizbornom periodu. Izborno pitanje glasi:

Želite li da se vratimo na staro, na sve kako je bilo prije pandemije, istu situaciju sa ekonomijom, zdravstvom, školstvom, pravosuđem, manjinama, slobodama, kupovinom aviona, Bandićima, kumovima i kupljenim diplomama ILI

Želite iskoristi priliku koju nam je ova pandemija otkrila i glasati za promjenu, za Hrvatsku u kojoj ljudska prava vrijede za sve, rat je završio i mir nam je u fokusu, prosperitet sviju, cijelog društva, zemlje, obnova poljoprivrede, turizam po mjeri čovjeka koji  neće uništavati ikoga. Briga za Hrvatsku koja je briga za ljude, život, zemlju. Zvuči kao najvažniji referendum ikad.    

Goran Božičević

Foto: unsplash-logoBrian Wertheim
RSS 2.0 | trackback