Od policijskog sata do policijskog Uskrsa

Radio Rojc

Objavljeno 18.04.2020. pod Podcast

Emisija “Čajanka sa Anitom Buhin” ugostila je i Oszkara Roginera iz Novog Sada, koji za Radio Rojc prenio svoje utiske povodom suzbijanja korona virusa u Srbiji.

“To je antropološko iskustvo, kao kad odeš u cirkus, ponekad si sam sebi smiješan, ponekad nisi siguran što gledaš. Ranije nije bilo ni bolje ni gore, ali je sada intenzivnije i vidljiviji su strukturni problemi. Može se reći Business as usual, samo na steroidima.”

Prema njegovom mišljenju, na površinu su isplivala dva ključna problema u državi.

“Dvije stvari su došle na naplatu: prvo, mnogo je ljudi otišlo s ključnih pozicija, i sada nema dovoljno kompetentnih, čast izuzecima. A druga stvar je nepovjerenje u sistem ili neke državne institucije, i izigravanje pravila. Uveli su policijski čas, pa policijski dan, pa policijski vikend. Jedina stvar koja se traži od tebe je da ostaneš kući, ali uvek se nađe neko pametan, tako da sada cela država mora da sedi kod kuće.”

Povodom nedavnog hapšenja novinarke Ane Lalić, koja je izvještavala o stanju u Kliničkom centru Vojvodine, Oszkar kaže da je to simptom općeg stanja u državi.

“Pored Ane Lalić, uhapšena je još jedna devojka iz Kikinde koja je napravila pre toga jednu antirežimsku pesmu. To su simptomi tehnologije vlasti koja se razvija i cveta u ovim uslovima. I fino se vidi kako vlast funkcioniše kroz medije, teško se saznaju nove vesti, jer režimski mediji imaju jednu sliku, dok drugi mediji teško dolaze do informacija.”

Kako je porijeklom iz Mađarske, komentira kako mu se čini da je tamo situacija uređenija.

“U Mađarskoj je malo veći red i nemaju tolikih padova, ne samo u komunikaciji nego i u provođenju mera. Takođe, malo je manja razlika između komunikacije režimskih medija i stvarnog stanja. Ne kažem da razlike nema, ono što se radi u parlamentu je priča za sebe.”

On dodaje da mu samoizolacija ne predstavlja veliki problem, jer je svakako mnogo vremena provodio kod kuće, ali da mu najteže pada što ne može da otputuje na more.

Pripremila Marija Stojadinović

RSS 2.0 | trackback