PULA TO JE RAJ Aleksej Orel

Radio Rojc

Objavljeno 10.03.2023. pod Podcast

Gost u ovotjednom izdanju emisije “Pula to je raj” bio je Aleksej Orel iz Inicijative za Lungomare. Povod gostovanja je predstojeća tribina na temu 3. izmjene urbanističkog plana uređenja Lungomarea, koja će se održati u četvrtak, 16. ožujka s početkom u 18 sati. Na tribini će sudjelovati gradonačelnik Pule Filip Zoričić, Leonid Zuban iz Društva arhitekata Istre, pročelnica za prostorno planiranje Ingrid Bulian, Irena Burba iz Zelene Istre i naš gost iz Inicijative za Lungomare.

Orel naglašava da je ova tribina “prvi moment gdje se otvara prostor dijaloga između izvršne vlasti i predstavnika civilnog društva.” Smatra da je odbijanje poziva na dijalog u komunalnoj palači nakon referenduma bila ispravna odluka Inicijative, jer se po njemu taj dijalog treba odvijati u javnom medijskom prostoru. Ako se takav dijalog vodi u četiri zida, to ne vodi do uspostave demokratskih procedura koje bi mogle biti na korist široj zajednici, mišljenja je Orel.

Odaziv gradonačelnika i pročelnice na poziv na tribinu ocijenjuje kao nešto pohvalno i nada se da će se na tribini uspjeti razgovarati o cijelom urbanističkom planu uređenja, a ne samo o jednom malenom dijelu tog prostora. Naš gost napominje da je ovaj problem nasljeđen od bivše vlasti, spominje i bivšeg pročelnika Škufića koje je javnu raspravu svojedobno provodio usred ljeta, što je rezultiralo sa “nula primjedbi i nula znanja javnosti.” Ipak, smatra da je nova vlast mogla taj stari urbanistički plan staviti izvan snage, ali je tu priliku, iz nepoznatih razloga propustila.

U razgovoru smo se dotakli i prethodnika Borisa Miletića, Giancarla Župića i primjera iz 2000. godine, kada je Zelena Istra skupila oko 4000 potpisa za peticiju usmjerenu protiv gradnje stambenih objekata na Lungomareu. Tada je izvršna vlast poslušala volju građana i nije stavila mogućnost stabene gradnje u generalni urbanistički plan, dok u sadašnje vrijeme oko 11000 potpisa i referendum nisu naišli na povoljnu reakciju vladajućih. Ispada da je prije bila bolja situacija, ali i da borba za javno dobro u Puli traje već dugo vremena, zaključuje Orel ovaj pogled u prošlost.

Tribina je prva veća akcija Inicijative nakon referenduma, a osim tribine, već su neko vrijeme u fazi prikupljanja dokumentacije vezane uz privatizaciju bivše Složene organizacije rada u koju su spadale tvornica cementa u Koromačnu, tvornica i rudnik vapna u Mostu Raša i pulska cementara. Pred članovima inicijative je dug i zahtjevan posao. Jako puno ljudi pomaže, ali nedostaje pravnih praktičara iz tog vremena.

Cijeli razgovor možete poslušati na sljedećem linku:

Pripremio: Saša Stepanović

Oznake: , , ,

RSS 2.0 | trackback